Selecteer een pagina

Wat ik wilde is mijn stem laten horen, en dat er naar mij geluisterd wordt

Jeannette Lemmens

Wat ik wilde is mijn stem laten horen, en dat er naar mij geluisterd wordt

Jeannette Lemmens
Jeannette Lemmens over het stemtraject 'I Sing'
foto: Marcel Fossen
foto: Marcel Fossen
Jeannette Lemmens
over ‘I Sing’

Ik kan niet zingen, durf het niet want het is niet om aan te horen. Dat vond ik van mezelf.

Tegelijkertijd was ik zo klaar met alles wat ik niet durfde en dus niet deed. Wat ik wilde is mijn stem laten horen en dat er naar mij geluisterd wordt. Maar hoe pak je dat aan?

Hé, een stemtraject van 10 weken bij Helen, in een groepje van 10 vrouwen. Een lied zingen en optreden voor die groep van 10 vrouwen. Dat is te doen, vond ik (ik was immers klaar met de dingen die ik niet durfde) en ik gaf me op voor het stemtraject .

Weerstand

De avond van de eerste groepsles was opeens daar en ik had er helemaal geen zin in. Ik vroeg me af waarom ik me toch ook alweer had opgegeven. Weerstand dus. “Nou”, zei ik tegen mezelf, “rij er eerst maar eens heen en dan kun je altijd ter plekke besluiten of je naar binnen gaat of niet”.

Ik ging naar binnen en werd rustig en hartelijk welkom geheten. Iedereen stelde zich voor en tot mijn verbazing herkende ik het één en ander in de verhalen van de anderen over zichzelf. Het was een leuke kennismaking.

Toen het mijn beurt was om iets over mezelf te vertellen, vertelde ik over mijn weerstand. Ik legde uit dat ik dieptevrees heb en bang in het donker ben. Ik ben in het donker in het diepe gesprongen…..en ik was blij dat ik dat gedaan heb en toch gegaan was.

Privéles

Daarna de eerste privéles. Oei, weer die weerstand. Moest ik werkelijk gaan zingen? Ik lette scherp op het gezicht van Helen. Kreeg zij geen pijn in haar oren door mijn gezang? Nee, sterker nog, ik kreeg complimentjes.

En zo ging het steeds verder, stapje voor stapje. Ik merkte dat ik mijn song regelmatig zong, in de auto, op het strand, tijdens de afwas. Dat klonk best goed.

Ik merkte dat ik meer durfde

Ik merkte ook dat ik mijn stem op andere manieren ook liet horen. En.. ik merkte ook dat ik meer durfde, naast het zingen,  en hoe goed dat voelde. Stapje voor stapje, klom ik telkens over mijn eigen hoge drempel van niet durven en tot mijn verbazing viel het eigenlijk aldoor erg mee.

Het gaat niet eens om hoe mooi en zuiver je zingt.

Voor de groep je song te zingen… is … lef, emotie, applaus, blij!!

Ik vind dat het stemtraject een mooi proces is om je eigen stem te ontdekken, oefenen, gehoord worden, zingen en genieten.

Wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan, het smaakt naar meer en dat ga ik ook zeker doen!!

Jeannette Lemmens over het stemtraject 'I Sing'

QUIZ

En wat is je next step
om (nog) vrijer te zingen?

Doe de quiz

terug naar
het overzicht

Stemtrajecten

Adem & Zing

dagworkshop

ZATERDAG 4 NOVEMBER

MET ADEMCOACH FLOOR WITTINK

leer beter ademen (ruimer, vloeiender) zodat je
kunt zingen met meer gemak en vertrouwen

➤ MEER INFO EN AANMELDEN

Winter Songs

live stemtraject voor vrouwen

START: 23 OF 24 JANUARI 2024

VOCALE ONTDEKKINGSREIS VAN 6 WEKEN

leer je meest waardevolle instrument kennen - je stem! - en vergroot je vocale mogelijkheden

➤ MEER INFO EN AANMELDEN