Lijflied

Jouw creatieve reis naar zelfexpressie & vrijheid

met zangeres Helen Botman
9/10/11 augustus

lees meer

foto: Dutchlook

HELEN BOTMAN, ZANGERES & STEMCOACH

Ben jij een enthousiaste en sensitieve vrouw bent die houdt van dansen en zingen, maarrrr…

Rem jij jezelf soms af of maak je jezelf kleiner?

Staat je hoofd altijd maar ‘aan’ en heb je behoefte aan meer rust en ruimte in jezelf?

Voel je dat je meer in huis hebt dan eruit komt?

Doe op 9, 10 en 11 augustus mee met LIJFLIED,
een weekendworkshop voor vrouwen (21+) die verlangen naar meer zelfvertrouwen vrijheid en plezier; die toe zijn aan een dosis ontspanning en bruis; die hun creatieve flow willen laten stromen.
Lees verder of meld je meteen aan

lijflied-sensitieve-vrouw

LIJFLIED brengt je bij jezelf en geeft je meer vrijheid!

lijflied-zingen-afstemmen

LIJFLIED is een ontdekkingstocht naar jezelf, je stem en je creativiteit. Geen targets. Dit is een avontuur waarvan de eindbestemming nog niet vaststaat. Ja, je creëert en zingt een lied, maar tegelijk ligt alles open en is alles mogelijk.

Waar je zeker van kunt zijn, is dat je op reis gaat met een inspirerende groep gelijkgestemde vrouwen.

We volgen ons lichaam, ons hart. Als kompas hebben we onze gut-feeling en intuïtie. Dat hoofd mag even rusten. En die stemmetjes die overal wat van vinden (ook wel bekend als ‘de innerlijke criticus’), die laten we thuis. Net als de drang tot prestatie. Die zijn allebei niet zo boeiend; het proces is veel interessanter.

Dus dit weekend even geen strategieën, deadlines of shortcuts. Je hoeft nergens aan te komen. Nergens anders dan bij JEZELF.

Aaahhhhh… wat een verademing!

LIJFLIED is een ontdekkingstocht naar jezelf, je stem en je creativiteit. Geen targets. Dit is een avontuur waarvan de eindbestemming nog niet vaststaat. Ja, je creëert en zingt een lied, maar tegelijk ligt alles open en is alles mogelijk.

Waar je zeker van kunt zijn, is dat je op reis gaat met een inspirerende groep gelijkgestemde vrouwen.

We volgen ons lichaam, ons hart. Als kompas hebben we onze gut-feeling en intuïtie. Dat hoofd mag even rusten. En die stemmetjes die overal wat van vinden (ook wel bekend als ‘de innerlijke criticus’), die laten we thuis. Net als de drang tot prestatie. Die zijn allebei niet zo boeiend; het proces is veel interessanter.

Dus dit weekend even geen strategieën, deadlines of shortcuts. Je hoeft nergens aan te komen. Nergens anders dan bij JEZELF.

Aaahhhhh… wat een verademing!

lijflied-zingen-afstemmen
lijflied-zingen-afstemmen
sun shine gold

LIJFLIED is een ode aan de pracht van het lichaam en de magie van de muziek!

Als zangeres is je lichaam je instrument. Persoonlijk en authentiek. Via je lichaam kun je jezelf uitdrukken, en tegelijk is het een INGANG tot zelfontdekking en -ontplooiing.

Het is de graadmeter van je gedachtes en emoties; je kompas, je sensitieve raadgever. Het is het domein van je herinneringen en je intuïtie. Hier huist je pracht en je kracht.

Elke dag geef je via je dagelijkse communicatie uitdrukking aan wie je bent en waar je (bewust of onbewust) voor staat. Dat maakt jou jou.

Wat is er mooier dan die natuurlijke expressie vorm te geven in muziek? Via jouw stem in een persoonlijk lied. Wat vervolgens weer bijdraagt aan nog meer bekrachtiging van JOUW ZIJN.

Klinkt goed? Lees snel verder…
Dans op het ritme van Lijflied

foto: Primipil

Wat gaan we doen?

LIJFLIED nodigt je uit om je innerlijke muziek te verkennen, je creatieve vleugels uit te slaan en je authentieke stem te laten klinken. In een veilige ruimte kun jij jouw unieke verhaal vertellen, en ontdek je wat er gebeurt wanneer je jezelf toestaat om vrij te zijn en je creatieve energie te laten stromen.

Twee dagen lang dompel je jezelf onder in een prachtige omgeving van stilte, ruimte en natuur, waar je via verschillende creatieve ingangen contact maakt met diepere lagen van jezelf, om daar – stap voor stap – muzikale expressie aan te geven.

sun shine gold

Vier de muziek
in jezelf en
laat je Stem
volop schitteren!

▶ Vrijdag: ontmoeten

Vrijdagavond komen we online samen via Zoom. We maken kennis met elkaar en zetten alvast de toon voor de komende dagen. Zo kunnen we de verdere tijd optimaal benutten voor oefeningen, onderzoek en samenspel. Verderop vind je de precieze tijden.

▶ Zaterdag: luisteren

Luisteren & lyriek – Een grote kracht van muzikanten en creatieve makers is luisteren en waarnemen. Deze dag werk je met die kracht en luister je naar je eigen stemmen, impulsen, inzichten… In de verstilling van deze plek kun je de fluisterwoorden binnen in jou nog beter horen.

Laat je woorden dansen – Welk ritme beweegt jou, en welke harmonie ondersteunt jouw tekst en jouw energie van dit moment? Zelf en samen vertaal je je tekst naar een lied. Jouw lijflied.

Jouw lijflied – Wat voor lied is dat? Een powerlied? Een suslied? Een relaxlied? Of misschien een omarmlied? Laat je verrassen door wat er spontaan in je opkomt, en laat het lied je leiden, versterken en verrijken.

Lijflied: schrijf je eigen lied

▶ Zondag: klinken

Uit je hoofd, in je lijf – Deze dag wordt speels. Alles mag vandaag los. Kan je lijf nog losser? Kan je stem nog vrijer? Welke klanken willen er ontsnappen? Laat je inspireren door alles wat je krijgt aangereikt.

Vorm versus vormloos – Wat je zaterdag in een vorm hebt gegoten, ga je deze dag nog beter verkennen. Door het te schudden, eraan te plukken en te pulken, het tegen het licht te houden, het van alle kanten te bekijken en te beluisteren.

Verdieping en verankering – Maak je klaar voor een muzikale reis, waarbij je jouw lied deelt met de groep. Hierdoor kan dit nog dieper in je cellen en vezels doordringen en verdiepen. Geniet ook van de samenklanken. Dit is is het lied dat in jou leeft. Jouw lijflied.

Lijflied: geef expressie aan wie jij bent!

Music is to the mind
as air is to the body

Plato

afstemmen
op jezelf

subtiel
luisteren

vormgeven en
vastleggen

vrije
expressie

The place to be!

In een wereld die je voortdurend uitdaagt om in een hoog tempo te voldoen aan verwachtingen en normen, kan het lastig zijn om je innerlijke stem te (laten) horen.

Door te verstillen en te vertragen kom je makkelijker in contact met jezelf. Vanuit die kern ben je creatiever en voel je de energie weer stromen. Onttrek je dus even aan die dagelijkse drukte, en gun jezelf een moment van creatief en muzikaal opladen in de lichte kalmte van deze paradijselijke plek.

#Soul #Space

de-berkeley-entree
de-berkeley-zaal
de-berkeley-tuin
de-berkeley-keuken
de-berkeley-bloemen

LIJFLIED: jouw gids op een muzikale reis naar zelfontdekking en zelfexpressie.

Data + tijden
noteer maar in je agenda

09 augustus – 19.30 – 21.00 uur (online)
10 augustus – 10.00 – 17.00 uur (live)
11 augustus – 10.00 – 17.00 uur (live)

Eten + drinken
inclusief koffie, thee, fruit

Onder de middag eten we in de de Berkeley een vegetarische lunch die volledig voor ons wordt verzorgd.

De locatie
Adres

De Berkeley
Nesdijk 20H
Bergen (NH)

Deelnameticket
299 euro (betaling in één keer)
167 euro (twee termijnen á 167 euro)
inclusief 21% btw
Select gezelschap

Er is plek voor maximaal 8 deelneemsters

Nog 3 tickets beschikbaar

Let’s Enjoy!

VRAGEN?
Wil je graag meedoen, maar twijfel je of de workshop bij je past? Stuur dan een mail met je vraag. Dan kan ik met je meekijken om te zien of dit iets is voor jou. Mail me via info@helenbotman.com

FINANCIERING AANVRAGEN
Werk jij in de culturele of creatieve sector? Dan kun je mogelijk een deel van het deelnamebedrag gefinancierd krijgen door PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). Check voor meer info hun website:
www.werktuigppo.nl

STEMCOACH EN ZANGERES

Helen Botman

Zingen is van jongs af aan mijn passie. Door de jaren heb ik als professioneel zangeres en stemcoach heel wat facetten van het zingen en de muziek – ofwel: mezelf – onderzocht en ontdekt.

Via mijn conservatorium opleiding leerde ik de techniek, die ik aanleer in mijn stemtrajecten.

Daarnaast was het al langere tijd een wens om meer te doen met mijn kennis en ervaring op het gebied van stembevrijding en ‘de stem van de ziel’, die ik heb opgedaan bij diverse cursussen, workshops en masterclasses van o.a. Rhiannon en het Roy Hart Theatre.

Dit gaat niet zozeer over ‘mooi zingen’ maar meer om een zo authentiek mogelijke sound, om de verbinding met jezelf en de vrijheid die meekomt als jij je eigen leiding neemt. LIJFLIED biedt alle ruimte aan deze aspecten.

Ook put ik uit andere opleidingen die ik heb gevolgd: NLP, lichaamswerk, energievelden, de helende stem. Doe daarbij mijn ervaring met het creëren van muziek en mijn liefde voor dans et voilà…

Muziek is een eindeloze bron van creatie, verrassing, verwondering. Het is balsem voor de ziel. Het laat je dieper voelen, geeft je extra compassie, en tilt je boven jezelf uit door diep in jezelf te duiken.

foto: Dutchlook

foto: Dutchlook

Ga mee op reis, en leer jezelf via je lichaam en stem op een nieuwe manier kennen. Ervaar je stem als instrument voor zelfontdekking, transformatie en versterking.

Zingen doet zoveel meer

Zingen doet zoveel meer dan je van te voren kan hopen. Het is plezier, maar het opent ook veel voor jezelf. Het is in een woord fantastisch. Ga het gewoon doen en ga het ervaren! Je krijgt spijt als je het niet doet.

– Melanie Stuifbergen –
over het stemtraject ‘I Sing’

Melanie Stuifbergen over 'I Sing' van The Moving Voice

foto: Jessica Heetebrij

Vragen en antwoorden

Ik heb nooit zangles gehad. Kan ik dan meedoen met deze workshop?

Op zich is het niet nodig om zangles te hebben gehad, of ervaring met zingen. Wel is het fijn als je een goed muzikaal gehoor hebt, zodat je goed uit de voeten kunt met het muzikale gedeelte: ritme, harmonie en melodie.

Ik heb al wat zangervaring en ben op zoek naar meer zangtechniek. Komt dat bij deze workshop ook aan bod?

Het gaat dit weekend niet zozeer over zangtechniek. Het gaat eerder over het loskomen daarvan, en op een vrije manier creatief zijn in de muziek, vanuit een verbinding met jezelf. Als je al ervaring hebt met zingen, dan is deze workshop een mooie aanvulling, maar voor techniek kun je beter terecht bij een van de 6-weekse Songtrajecten.

Moet je ervaring hebben met schrijven of lenig kunnen dansen?

Nee, allebei niet. Het schrijven is wel een onderdeel, net als het dansen (of liever: bewegen), maar het gaat vooral om de vrijheid en de creatieve flow.

De vrijdagavond is er een bijeenkomst via Zoom. Hoe werkt Zoom?

Zoom is een manier om via videobellen samen te komen (net als bijvoorbeeld Teams). Via e-mail krijg je de link toegestuurd waarmee je kunt deelnemen aan de Zoom-sessie. Je kunt Zoom via die link online gebruiken. Ook kun je het gratis installeren op je computer via deze link: www.zoom.us/nl/download.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om in 2 termijnen te betalen. Via de deelnamebuttons word je verwezen naar de aanmeldingspagina waar je je deelnameticket kunt kopen. Daar kun je kiezen tussen de opties ‘betalen in één keer’ of ‘betalen in twee termijnen’.

Krijg ik een factuur toegestuurd?

Ja, bij de start van het traject ontvang je een factuur. Heb je daar specifieke vragen over? Mail dan je vragen naar info@helenbotman.com.

Is dit een vorm van therapie?

Nee, het doel van de workshop is muzikaal en creatief. Wel leer je jezelf er beter door kennen en heeft het een helende of verdiepende werking. Dat zou je therapeutisch kunnen noemen, maar dat is nooit het uitgangspunt.

Is dit een spirituele workshop?

Dat hangt een beetje af van wat je onder spiritueel verstaat. Als dat voor jou betekent: ‘stilstaan bij jezelf, luisteren naar je eigen gedachtes en impulsen, en je openstellen voor je gevoelens’, dan is het antwoord ‘ja’. Zelf vind ik het allemaal behoorlijk aards, want is het mogelijk om te creëren en te zingen zonder die (innerlijke) afstemming?

Kunnen mannen ook deelnemen?

Nee, helaas. Deze workshop is – net als de rest van het aanbod – uitsluitend voor vrouwen.

EXTRA VRAGEN?
Heb je nog extra vragen en kom je er met de info op deze pagina niet uit? Stuur dan een mail met je vraag naar info@helenbotman.com.

sun shine gold

Don’t die with the
music still in you

Dr. Wayne Dyer

lijflied-bewegen-expressie