Hoi!

Ik ben Helen

Stemcoach voor vrouwen die houden van zingen, en die op een speelse en vrije manier hun stem willen verkennen, versterken en verrijken

Ik werk met vrouwen die graag zingen en daar veel plezier aan beleven, maar die tegelijk niet helemaal voluit durven gaan, omdat ze:

  • denken dat ze niet goed genoeg kunnen zingen en/of heel perfectionistisch zijn, en het daarom heel spannend vinden om vrijuit te zingen.
  • ooit te horen hebben gekregen dat ze maar beter hun mond kunnen houden (soms al op jonge leeftijd, heel pijnlijk) en zich daardoor terughouden of – in het ergste geval – maar helemaal stilhouden.
  • beweren dat er geen ruimte voor is (lees: die minder gewend zijn om die ruimte voor zichzelf op te eisen, omdat ze vaak meer bezig zijn met het welbevinden van een ander dan dat van zichzelf).

Als dit herkenbaar is voor je, dan is het wellicht fijn om te weten dat je niet de enige bent. Het kan soms al helpen om elkaars verhalen te horen. Mijn verhaal vind je hieronder…

I sing for love,
that’s my belief

Helen Botman, The Moving Voice

Na meer dan 30 jaar zingen, ken ik de impact die een stem kan hebben. In volheid en kracht, evenals in broosheid en onzekerheid. Een stem kan expressief en extravert klinken, evenals ingetogen en introvert.

 

Lef, zekerheid, vrijheid… dat is wat ik wilde (en waar ik nog steeds geen genoeg van krijg). Maar hoe kun je dat verwerven? Kun je het ergens kopen?

Vroeger dacht ik dat zekerheid te vinden was in schoonheid en in kleding. In winnen en ‘de beste zijn’. In een conservatoriumdiploma. (Jazeker, geweldig om op zak te hebben, maar niet automatisch een garantie voor succes of plezier).

De tip om voorafgaand aan het zingen (lees: optreden) even een lekkere sterke borrel te nemen sloeg ik in de wind. Mijn tong raakt daarvan in de war. En hoor eens, ik kan die zenuwen toch ook wel zonder verdoving de baas?

Wel nam ik het advies ter harte van ‘kilometers maken’ – en ik heb duizenden optredens gespeeld. En ja, daarmee bouw je tonnen ervaring mee op. En zelfvertrouwen.

Maar echte vrijheid en plezier vond ik in de combi van lessen die ik volgde bij mijn fantastische leraren.

Naast de zangtechniek die Herman van Doorn me op het conservatorium bijbracht, liet Rhiannon (US) me al dansend improviseren. Bij het Roy Hart Theater (F) gebruikte Jonathan Hart (NYC) het lichaam als ingang voor meer vrijheid. Bij Karina Schelde (NZL) daalde ik af in de stem van de ziel, en Anita Daulne (B) nam me mee ‘op reis door haar Afrika’ met haar traditionals vol polyfonie en polyritmiek.

Mijn muzikale avontuur leidde me langs diverse muziekgenres waarvan ik ‘aan’ ging. Ik hou van de toegankelijkheid van popmuziek. Het verhalende aspect van de folkmuziek. Het zoeken naar vrijheid en originaliteit in de jazz. De culturele diversiteit in de wereldmuziek.

In het zingen ontkom je niet aan jezelf. Je gedachtes, gevoelens en emoties. Je lichaam en je energie. Mijn bewustwording hiervan en kennis hierover heeft kunnen groeien met behulp van NLP, lichaamswerk en energiewerk.

Nu geef ik al die expertise, inzichten en ervaring op mijn eigen unieke manier door via The Moving Voice.

Hoe het allemaal begon, dat zingen

Met mijn moeder en een 3-jarige ik

Join The Moving Voice!

ontvang tips, inspiratie en updates

CONTACT
The Moving Voice
Helen Botman
info@helenbotman.com

MUZIEKATELIER BERGEN-NH

regio Alkmaar, Heiloo, Egmond, Schoorl

Zijl 53
1862 HM, Bergen NH

REKENING
ING : NL22 INGB 0009 6954 53
BIC : INGBNL2A

OVERIGE INFO
KVK : 37150747
BTW : NL002098381859