The Moving Voice

thuis in je stem

‘Ieder mens heeft een uniek, eigen geluid. Een geluid waarmee je jezelf en anderen kunt raken en bewegen. Je stem is een bijzonder instrument: kwetsbaar en krachtig tegelijk. Ik wil je laten ervaren hoe het is om je stem te laten klinken – om zo de muziek en de verhalen die binnen in je leven tot expressie te brengen én te delen met anderen.’

Vocale verkenningstocht
Vanaf woensdag 25 oktober geeft zangeres en stemcoach Helen Botman een serie van vier workshops waarbij je je stem en je muzikale mogelijkheden ontdekt. Je leert je stem beter kennen, je vindt verdieping of komt tot verzoening met je stem. Het maakt niet uit of je getraind bent of niet. Iedereen werkt op haar/zijn eigen niveau.

Ontdek je stem – vergroot je mogelijkheden

Data: 25 oktober, 1 november, 8 november, 15 november 2017
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Oosteinde 2, 1636 XV, Schermerhorn
Kosten: 120 euro
Aanmelden: VOL

The Moving Voice

thuis in je stem

‘Ieder mens heeft een uniek, eigen geluid. Een geluid waarmee je jezelf en anderen kunt raken en bewegen. Je stem is een bijzonder instrument: kwetsbaar en krachtig tegelijk. Ik wil je laten ervaren hoe het is om je stem te laten klinken, en zo de muziek en de verhalen die binnen in je leven tot expressie te brengen én te delen met anderen.’

Vocale verkenningstocht
In oktober start een serie van vier workshops waarbij je je stem en je muzikale mogelijkheden ontdekt. Je kunt je stem beter leren kennen. Tot verdieping of verzoening komen met je stem. En het maakt niet uit of je getraind bent of niet. Iedereen werkt op haar/zijn eigen niveau.

Ontdek je stem – vergroot je mogelijkheden

Data: 25 oktober, 1 november, 8 november, 15 november 2017
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Oosteinde 2, Schermerhorn
Kosten: 120 euro
Aanmelden: via Henkje Koning
Sing like nobody is listening
Sing like nobody is listening

Wat gaan we doen?

‘Zingen – of hoe ik het liever noem: stemgeving – is zo veelomvattend. Allereerst: Hoe produceer je een klank? Hoe werkt dat in je lichaam, je instrument? Hoe ga je om met je adem? Wat is borst- en kopstem? En ook: Wat hoor ik? Wat voel en beleef ik? Wat durf ik en wat denk ik dat ik kan? Om vertrouwd te raken, is het goed om te weten wat je doet. Vanuit die kennis en bewustwording kun je gaan spelen en je eigen stem laten klinken.

Elke les is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel werken we gezamenlijk aan techniek. Je leert hoe de stem werkt en krijgt handvatten aangereikt om meer uit je stem te halen. In het tweede deel gaan we op zoek naar onze persoonlijke zeggingskracht. Wat leeft er in ons? Wat wil er verteld worden? En hoe kunnen we dat verwoorden en – vooral – verklanken? Elke les heeft een eigen thema. Tijdens deze reeks volgen we de kwaliteiten van de elementen.

Aarde – Water – Vuur – Lucht

ZINGEN MET ELKAAR = LEREN VAN ELKAAR
Het is heerlijk om te zingen. Lekker galmen in de douche, meezingen met de autoradio of als je met een klusje bezig bent. En het is helemaal geweldig
om samen te zingen: je stem te laten horen in een groter geheel. Tweestemmig. Driestemmig. Of een veelstemmig ‘klankbad’. En wat dacht je van zingen voor een ander? Dat is voor velen een uitdaging. Maar bedenk eens hoe het voelt als je die stap zet en je je muziek deelt met anderen. Je groeit. Je inspireert en wordt geïnspireerd. Dat is het mooie van zingen met elkaar.
Dance like nobody is watching
Dance like nobody is watching

Voor wie?

‘Zingen heeft voor iedereen een andere, persoonlijke betekenis: een ontspannende bezigheid, een creatieve expressievorm, een uitdagende ingang om je grenzen te verleggen, een plezierige hobby, een communicatieve vaardigheid, een artistiek statement, een manier om je boodschap over te brengen, een presentatiemiddel… Via je stem kun je contact maken, zowel met jezelf als met je omgeving. Het is een spiegel die reflecteert wie je bent, hoe je je voelt, wat je aandacht heeft, waar je staat.’

Deze workshop is voor iedereen die al bezig is met zingen (bijvoorbeeld in een koor of band) en op zoek is naar verdieping of een manier om vrijheid te (her)vinden in het zingen. Ook is deze workshop geschikt als kennismaking met de stem voor iedereen die een eerste stap wil zetten. Tijdens de workshop werkt iedereen op eigen niveau en vanuit een eigen behoefte en richting. Wat jouw drijfveer ook is, je bent van harte welkom bij deze workshop. Ervaring vergroot je mogelijkheden maar is niet vereist.

Je stem is de spiegel van je ziel

SPELEN MET DE STEM
Helen Botman: “Nadat ik het conservatorium had afgerond, las ik over een workshop ‘Spelen met de Stem’. Je hoefde geen zanger te zijn of ervaring te hebben: iedereen kon meedoen. De titel sprak me aan, maar ik twijfelde of het wel iets was voor mij. Ik was tenslotte afgestudeerd zangeres. Aan de andere kant zat ik, misschien juist daardoor, vast in mijn perfectionisme en prestatiedrang. Ik deed mee en wat bleek: de workshop gaf me precies wat ik zocht. Juist van mijn mede-cursisten zonder opleiding of ervaring leerde ik hoe ik mijn stem (weer) puur en meer onbevangen kon laten klinken, los van de techniek waar ik al die jaren aan had gewerkt.
Door te spelen met mijn stem maakte ik weer contact met mijn plezier, mijn passie, mijn spel, mijn gefriemel-en-gefrommel en experiment, kortom: alles waarom ik zo hield van het zingen.”
Music is the language of the soul
Music is the language of the soul

Over Helen Botman

“Binnen het zingen heb ik een hele reis afgelegd. In mijn jonge jaren was ik geïnspireerd door idolen als Whitney Houston en Mariah Carey. Ik wilde zoveel mogelijk uit mijn stem halen qua bereik, kracht en souplesse. Ik was heel consciëntieus. Meer nog: ik was fanatiek en veeleisend. En daardoor ook angstig. Daardoor kwam ik klem te zitten en stelde mezelf de vraag: hoe kan ik mijn passie leven zonder steeds zo bang te zijn? Die vraag bracht me bij mijn leraren en mijn ervaringen.

Hoewel ik houd van een goeie show, word ik vooral geraakt door eenvoud en oprechtheid. Puurheid. Dat raakt. Daar kun je niet omheen, of je iets nou mooi vindt of niet. En… wanneer is iets eigenlijk ‘mooi’? Door de jaren heen is mijn definitie van ‘mooi’ behoorlijk veranderd, dus dat is geen vaststaand gegeven. Iets spreekt je aan of niet. Ik ben zelfs niet meer zo geïnteresseerd in ‘zuiver’. Hoewel ik houd van zuivere tonen, houd ik nog meer van vrijheid, overgave en bezieling. Je zou dat ‘zuivere ziel’ kunnen noemen. Een kwaliteit die ik herken bij Joni Mitchell, Lizz Wright en Abbey Lincoln.”

Helen Botman is al jaren actief als stemcoach. Haar manier van lesgeven is mede geïnspireerd door de lessen die zij na het Conservatorium volgde bij Jonathan Hart (NYC) en het Roy Hart Theatre in Frankrijk. Zij combineert het zingen met elementen uit de NLP, yoga en tai chi, lichaamswerk en energiewerk.

Helen is bekend als zangeres van de muziekgroep La Luna, haar vertelconcerten ‘Grote Verhalen’ samen met Peter van Vleuten en haar eigen voorstelling ‘Vleugelvrouw’ (volg je hart en maak je dromen waar). In oktober 2016 bracht zij haar eerste solo-album ‘I Sing’ uit. Eind 2017 tourt ze met het programma ‘I Sing’ door Nederland en speelt ze het album live. Deze tour start op zondagmiddag 26 november in De Grote Kerk van Schermerhorn.

Veiligheid, respect, speelsheid en experiment

The Moving Voice - stemworkshop

Workshop-info

25 oktober, 1, 8 en 15 november
20.00 – 22.00 uur
Grote Kerk van Schermerhorn
Oosteinde 2, 1636 XV, Schermerhorn

 

Neem mee

slofjes of sokken om lekker op te staan
een sjaal of vest om je warm te houden
een flesje water voor tussendoor
pen en papier om iets te noteren
trek makkelijke kleding aan waar je lekker in beweegt

 

Credits

You’ve got to sing, like you don’t need the money
Love like you’ll never get hurt
You’ve got to dance, like nobody’s watching
It’s got to come from the heart
If you want it to work

from: Come From The Heart by Kathy Matthea