Selecteer een pagina

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij

Foto: Golubovy

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij

The Moving Voice

Zingen. Als zangeres en stemcoach vind ik dat iedereen dit zou moeten doen, want ik gun iedereen het plezier. En gelukkig zijn er ook heel veel mensen die met zingen bezig zijn.

Kijk alleen maar naar alle talentenjachten. Die programma’s danken hun populariteit aan deze passie, en tonen tevens hoeveel talent er rond loopt.

Miljoenen mensen zingen in een koor of bij een musicalvereniging. En naast alle amateurzangers zijn er ook talloze bekende en minder bekende profs.

Geweldig om te weten dat er zoveel mensen de liefde voor het zingen delen. En een mooie extra bijkomstigheid: het maakt gezond, gelukkig en vrij.

 

Zingen maakt gezond

Het lichaam is het instrument van de zanger, dus het is belangrijk om het soepel, fit, krachtig en in balans te houden. En door te zingen, zorg je al goed voor je lijf:

  • Het laat de adem stromen waardoor je ademhaling verdiept en verlengt.
  • Het stimuleert vervolgens de bloedsomloop en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem: de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, neemt toe tijdens het zingen.
  • Daarbij train je alle spieren die bij het zingen betrokken zijn: je buikspieren, je middenrif, je tussenribspieren. Dit versterkt je bovenlijf en zorgt voor een goeie houding.

 

Zingen maakt gelukkig

Veel mensen worden blij als ze zingen. En dat werkt grofweg als volgt:

  • Tijdens het zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes ‘geluksdrugs’ die ons een goed gevoel geven.
  • Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community.
  • De verbinding ontstaat ook doordat iedereen op hetzelfde moment adem haalt, met als gevolg dat zelfs de hartslag van de zangers zijn afgestemd.
  • Extra voordeel is dat zingen tevens het aanmaken van het stresshormoon cortisol reduceert.

 

Zingen maakt vrij en opgeruimd

Al zingend kun je uiting geven aan je emoties. Opgekropte emoties kunnen je blokkeren en verharden, maar door klank te geven aan je gevoelens, kun je jezelf als het ware verlossen (losmaken) van de verstarring. ‘Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart’, zei mijn oma altijd. Een klank dus ook, alleen rijmt dat niet. Maar zie hier:

  • Ben je verdrietig, dan helpt zuchten en neuriën. Zoals je een kind zou troosten, zo kun je ook jezelf troosten.
  • Ook is het een goed middel om boosheid te kanaliseren. Probeer maar eens boos te blijven als je samen muziek maakt. Dat lukt je niet.
  • En het verdrijft ook de angst en spanning. Ooit moest ik een operatie ondergaan waar ik nogal tegen op zag. Toen hielp zacht neuriën me om beter te ontspannen. De adem blijft op die manier stromen, terwijl je die anders door de spanning ‘vast zou zetten’.

 

Genoeg redenen dus om te gaan zingen. En als je het spannend vindt of denkt dat je het niet kan, start dan gewoon met zacht neuriën. Dan ben je al een heel eind onderweg.

Hèlen Botman
zangeres en stemcoach @ The Moving Voice

Stemtrajecten

Winter Songs

live stemtraject voor vrouwen

START: 10 OF 11 JANUARI 2023

VOCALE ONTDEKKINGSREIS VAN 6 WEKEN

leer je meest waardevolle instrument kennen - je stem! - en vergroot je vocale mogelijkheden

➤ KLIK VOOR MEER INFO

I Sing

live stemtraject voor vrouwen

START: WOENSDAG 26 APRIL 2023

10 WEKEN JOUW SONG & PRESENTATIE (DOOR)ONTWIKKELEN

in 4 groepslessen en 6 privélessen werk je aan een song die je aan het einde van het traject presenteert voor je groepsgenoten

➤ KLIK VOOR MEER INFO

Hoi!

Ik ben Helen Botman

Stemtrajecten van Helen Botman

Ik werk al meer dan 30 jaar als zangeres. Als creator van The Moving Voice en gediplomeerd stemcoach ontwikkelde ik de stemtrajecten. Daarmee help ik creatieve en sensitieve vrouwen die (willen) zingen om op speelse en lichte wijze hun stem te vinden, te versterken en te verrijken. Zodat ze kunnen zingen met nog meer plezier, gemak en zelfvertrouwen.
Take a deep breath and sing!

Q

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter

Join the Party!

 

CONTACT
Helen Botman
info@helenbotman.com

OVERIGE INFO
ING : NL22 INGB 0009 6954 53
BIC : INGBNL2A
KVK : 37150747
BTW : NL002098381859

MUZIEKATELIER BURGERBRUG

regio Schagen, Den Helder

OldSkoel
Grote Sloot 116A
1754 JJ, Burgerbrug

MUZIEKATELIER BERGEN-NH

regio Alkmaar, Heiloo, Egmond, Schoorl

Zijl 53
1862 HM, Bergen NH