Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij
foto: golubovy

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij

The Moving Voice

Zingen. Als zangeres en stemcoach vind ik dat iedereen dit zou moeten doen, want ik gun iedereen het plezier. En gelukkig zijn er ook heel veel mensen die bezig zijn met zingen – of zoals ik het ook graag noem: stemgeven.

Kijk alleen maar naar alle talentenjachten op tv. Die programma’s danken hun populariteit aan deze passie, en het toont tevens hoeveel talent er rond loopt.

Miljoenen mensen zingen in een koor of bij een musicalvereniging. En naast alle amateurzangers zijn er ook talloze bekende en minder bekende profs.

Geweldig om te weten dat er zoveel mensen de liefde voor het zingen delen. En een mooie extra bijkomstigheid: het maakt gezond, gelukkig en vrij.

 

Zingen maakt gezond

Het lichaam is het instrument van de zanger, dus het is belangrijk om het soepel, fit, krachtig en in balans te houden. En door te zingen, zorg je al goed voor je lijf:

  • Het laat de adem stromen waardoor je ademhaling verdiept en verlengt.
  • Het stimuleert vervolgens de bloedsomloop en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem: de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, neemt toe.
  • Daarbij train je alle spieren die bij het stemgeven betrokken zijn: je buikspieren, je middenrif, je tussenribspieren. Dit versterkt je bovenlijf en zorgt voor een goeie houding.

 

Het maakt blij en gelukkig

Veel mensen worden blij als ze zingen. Het maakt niet uit of je nou de melodie neuriet, of dat je helemaal opgaat in de tekst. Misschien zweept het ritme je op, of raakt die ene harmonische wending je steeds weer als die voorbij komt. Het maakt niet zozeer uit wat het is, maar dat het zo is. En dat je er blij en gelukkig van wordt, werkt grofweg als volgt:

  • Tijdens het zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes ‘geluksdrugs’ die ons een goed gevoel geven.
  • Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community.
  • De verbinding ontstaat ook doordat iedereen op hetzelfde moment adem haalt, met als gevolg dat zelfs de hartslag van de zangers zijn afgestemd.
  • Extra voordeel is dat het tevens het aanmaken van het stresshormoon cortisol reduceert.

 

En het maakt vrij en opgeruimd

Al zingend kun je uiting geven aan je emoties. Opgekropte emoties kunnen je blokkeren en verharden, maar door klank te geven aan je gevoelens, kun je jezelf als het ware verlossen (losmaken) van de verstarring. ‘Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart’, zei mijn oma altijd. Een klank dus ook, alleen rijmt dat niet. Maar zie hier:

  • Ben je verdrietig, dan helpt zuchten en neuriën. Zoals je een kind zou troosten, zo kun je ook jezelf troosten.
  • Ook is het een goed middel om boosheid te kanaliseren. Probeer maar eens boos te blijven als je samen muziek maakt. Dat lukt je niet.
  • En het verdrijft ook de angst en spanning. Ooit moest ik een operatie ondergaan waar ik nogal tegen op zag. Toen hielp zacht neuriën me om beter te ontspannen. De adem blijft op die manier stromen, terwijl je die anders door de spanning ‘vast zou zetten’.

 

Genoeg redenen dus om te gaan zingen. En als je het spannend vindt of denkt dat je het niet kan, start dan gewoon met zacht neuriën. Dan ben je al een heel eind op weg.

Hèlen Botman
zangeres en stemcoach @ The Moving Voice

QUIZ

En wat is je next step
om nog vrijer te zingen?

DOE DE QUIZ

AGENDA

Summer Songs
23/24 juli
VOL

Lijflied
9/10/11 augustus
meer info

I Sing
9 oktober
VOL

I Perform
25 januari 2025
meer info

I Sing
16 april 2025
aamelden