Zing jezelf vrij

Creëer meer persoonlijke vrijheid
via dans, adem, luisteren & zingen

MUZIKAAL ONLINE TRAJECT
VAN 4 WEKEN

meld je aan voor de wachtlijst

MEER VRIJHEID

Voor iedereen heeft het woord ‘vrijheid’ een andere betekenis: vrijer zijn in je doen en laten, beter je grenzen aangeven, makkelijker je stem laten klinken, je creativiteit laten stromen, prettiger op een podium staan, meer bij jezelf blijven in contact met anderen, meer aanwezigheid en presence…

Voor dit alles heb je een bijzonder instrument ter beschikking:

 

Je Stem!

 

Deze is kwetsbaar en krachtig tegelijk.
Met je stem kun je jezelf en anderen raken en bewegen.

Ervaar het plezier als je jouw stem laat klinken.
Voel de kracht in je lijf en de schoonheid in je klank.
Geniet van de rust als je de stilte kunt toelaten.

reactie

Persoonlijke vrijheid

– Bini Hondema –
“Het is een erg mooi opbouwend traject, wat in een veilige, warme omgeving gegeven wordt. Een aanrader voor als je behoefte hebt aan meer persoonlijke vrijheid!”

JOUW STEM, JOUW INSTRUMENT!

In een traject van 4 weken ga je met zangeres en stemcoach Helen Botman op vocale en muzikale ontdekkingstocht. Je ontdekt de werking van je stem – én je laat je stem klinken voor jouw vrijheid. In een besloten Facebookgroep deel je ervaringen met gelijkgestemden – en leer je van elkaar. Het lied ‘Als De Wind’ is deze weken je muzikale kompas.

 

Jouw natuur

 

Elke week light het accent op een ander onderdeel:

  • DANS – op een soepele manier werken met je lichaam, jouw instrument
  • ADEM – je adem vrij laten stromen en stevig laten ondersteunen
  • LUISTEREN – bewustwording van wat er klinkt, zowel om je heen als binnen in jezelf
  • ZINGEN – op jouw eigen, unieke wijze je stem laten klinken en omarmen

reactie

Het belang van stemexpressie

– Nel Taal, verandercoach –
“Het belang en effect van stemexpressie is voor mij nu een eye-opener! Naast verschillende andere vormen van persoonlijke ontwikkeling is dit er een waarvan ik de waarde heb onderschat.”

DIT TRAJECT BESTAAT UIT:

ONLINE TRAJECT
• 4 weken lang expressie geven aan je stem en vrijheid
• wekelijkse uitleg en oefeningen en dagelijkse inspiratie in de Facebookgroep
• 4 LIVE online groepsbijeenkomsten via Zoom met Helen (+ replays)
• Toegang tot de besloten Facebookgroep aka supportgroep
waar Helen je 4 weken lang online begeleidt
• Wekelijkse progressie monitor en vragen

 

Zelf & Samen

WERKWIJZE
• Je kunt het traject in je eigen tempo doorlopen.
• Je kunt het online traject volgen waar en wanneer je maar wilt.
• De uitleg en oefeningen verschijnen wekelijks in de Facebookgroep.
• Helen loopt 4 weken met je op en geeft dagelijkse info, inspiratie en aanmoediging.
• Tijdens de wekelijkse live Zoom bijeenkomst (donderdagavond om 19.30 uur) kun je je vragen stellen en ervaringen delen.
• In een besloten Facebook-groep creëer je samen met andere deelneemsters een veilige supportgroep, waar je kunt uitwisselen, support en aanmoediging ontvangen bij jouw uitdagingen en zelf inspireren en stralen.

reactie

Een paar enorme zetten naar voren

– Miriam Mol, coach/therapeut –
“Het heeft me een paar enorme zetten naar voren gegeven op mijn pad. Het pad van me vrij voelen, vrij durven bewegen, mijn stem laten horen en m’n plek innemen. En natuurlijk lekker zingen en bewegen, wat ik beiden zo graag doe.”

NA HET TRAJECT:

• Heb je meer zicht op wat jou tegenhoudt om voluit te genieten, te spelen en je leven in te richten zoals jij dat wilt – waardoor je die remmingen kunt gaan loslaten.
• Heb je tools in handen waarmee je soepeler en krachtiger door het leven kan bewegen, volgens je eigen wensen en behoeften.
• Heb je je meest waardevolle instrument beter leren kennen en leren gebruiken:
JE STEM!

 

Verras jezelf

 

DIT TRAJECT IS VOOR JOU
• Als je toe bent aan een flinke dosis ME TIME en JOY.
• Als je je aangetrokken voelt tot muziek, zingen en dans.
• Als je (her)connecten met je sensitieve en creatieve flow.
• Als je niet per se op zoek bent naar zangles en zangtechniek, maar wel meer wilt ontdekken over je stem, je innerlijke stemmen en een vrije stemgeving.

NB: We maken gebruik van oefeningen op het gebied van zang, lichaam, adem, beweging en dans, dus zangtechniek komt wel aan de orde, maar is niet het hoofddoel.

reactie

Dit gaat veel dieper

– Suus Wolters, creative director –
“Ik had verwacht dat het over stemgebruik en techniek zou gaan. Het gaat echter veel dieper. Alsof er een soort levenselixer is aangemaakt waarmee ik mij vrijer en veiliger voel om mijn eigen stem te laten horen.”

Meld je aan voor de wachtlijst
en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe trajecten
en van een nieuwe ronde van ‘Zing jezelf vrij’

reactie

Het traject raakt aan meerdere lagen

– Mieke de Haan, kunstenaar & illustrator –
“Het traject raakt aan meerdere lagen, niet alleen vrijheid in de basis van zingen komt aan bod (en die is óók fijn en verdiepend als je al langer zingt) maar ook vrijheid in het algemeen. Mooi hoe beweging, adem, luisteren en stem bijdragen aan de zoektocht naar en het vinden van vrijheid.”

HELEN BOTMAN
ZANGERES & STEMCOACH

Zingen is van jongs af aan mijn passie. Na het behalen van mijn conservatorium diploma miste ik de vrijheid en de speelsheid van ooit. Die hervond ik bij het Roy Hart Theatre, waar ik vrijer en authentieker leerde zingen.

Mooie ervaringen deed ik onder andere op met mijn band La Luna, tijdens het maken en uitvoeren van mijn theatervoorstelling Vleugelvrouw en tijdens het schrijven en uitbrengen van mijn engelstalige solo album ‘I Sing’. Momenteel treed ik op met singer-songwriter en partner Peter van Vleuten.

Ik heb het zingen altijd gezien als doel én als middel. Het zingen heeft me dieper doen voelen, angsten laten overwinnen, mezelf kwetsbaar durven opstellen. Door de muziek heb ik getourd en opgetreden, en samengewerkt met creatieve en vrije geesten. Door het werken met bands en ensembles heb ik geleerd over samenwerking en groepsprocessen.

Ik zie ernaar uit om met je op te lopen en je te tonen wat een prachtig instrument je in huis hebt en wat je stem allemaal voor jou kan doen.

 

Hèlen x

Meer mooie woorden

Het oversteeg mijn verwachtingen

– Saskia Geluk –
“Het oversteeg mijn verwachtingen omdat het naast de vooruitgang in stemgeluid ook nog eens meer inzicht gaf aan dat ik wat losser zou mogen leven.”

Helder, verdiepend en bevrijdend

– Elly van Keulen –
“Helen neemt je mee op een reis naar binnen, heel subtiel en toch zo raak, helend is het, verdiepend en bevrijdend ……………. tis wel wat kort 😉 maar zo fijn”

Geraakt door jouw openheid

– Karen Nijdam –
“Ik ben geraakt door jouw openheid Helen! Dat je zoveel deelt, ook met vrouwen die je helemaal niet kent.”

Vraag + Antwoord

(klik op de vraag om het antwoord te lezen)

Ga je dit traject nog een keer doen?

Om mijn muze speelruimte te geven en om de vrijheidsvereerder in mijzelf tevreden te houden, kijk ik niet te ver vooruit. Wel ben ik op dit moment bezig met een Engelse versie, dus misschien dat ik in de toekomst switch van taal. Voel je nu ‘Ja, dit wil ik!’ en is de aanmelding open? Dan zou ik zeggen: pak NU je kans en doe mee!

Hoe groot is de groep? Las ik nou ergens '80 vrouwen'?

Voor het eerste traject hadden inderdaad 80 vrouwen zich aangemeld. Geweldig! De groep daarna was kleiner. Ook mooi. Elke groep en groepsgrootte heeft een eigen dynamiek, zowel in de Facebookgroep als bij de Live sessies. Ik kijk dagelijks mee in de Facebookgroep en geef iedereen persoonlijk reactie. Daarnaast kan ik via de Zoom-sessies live vragen beantwoorden en uitwisselen met de groep. Er zit daarom (vooralsnog) geen maximum aan de groepsgrootte.

Werkt dat 'online' wel?

Jazeker. Aanvankelijk had ik zelf ook mijn vraagtekens daarover – maar sinds mijn eerdere trajecten ben ik helemaal ‘om’.

Ik speel door heel Nederland en zo ontmoet ik overal vrouwen die graag met me willen werken. Superleuk, natuurlijk – maar ik kon ze nooit zo makkelijk verder helpen of inspireren als nu. En wat ik ook te gek vind aan online: je kunt het op je eigen moment doen – en waar je ook maar bent (dus ook op vakantie, in het buitenland, etc).

En als je nog twijfelt (wat ik snap, als dit nieuw voor je is), heb ik hier nog een mooie reactie van Miriam Mol, een deelneemster uit mijn vorige traject die verrast was wat er online allemaal kan ontstaan:

“Eigenlijk wist ik niet zo goed waar ik aan begon. Een uitnodiging van jou was aanleiding genoeg om “ja”te zeggen. Zat ik ineens in een online leeromgevingen in een actieve facebook groep. Beiden buiten mijn comfort zone en met een negatieve associatie. De eerste online sessie dacht ik “wat een verplichting heb ik mezelf opgelegd, wil ik dat wel?”.  Maar vond het meteen de moeite waard na afloop dat eerste uur op maandagochtend. […] En ik heb het als bijzonder ervaren dat er openheid en het delen van kwetsbaarheid ontstond die mij ook weer uitnodigde. Dat had ik online niet verwacht.”

Wat is zoom?

Zoom is een video-chat-programma, waardoor we wekelijks live online kunnen samenkomen, elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen uitwisselen. Je kunt hier het programma gratis downloaden.

Ik ben bang dat ik te weinig tijd heb

Deze vraag komt altijd weer voorbij. En ja, ik snap heel goed dat het in je agenda moet passen, zo’n traject. Daarbij: het is een traject over vrijheid, dus het is dan ook de bedoeling dat het je vrijheid oplevert. Wellicht kan dit je helpen om tot een goeie beslissing te komen:

  • Per module heb je een week om de oefeningen te doen. Hiervoor kun je je eigen moment en tempo kiezen. Na het traject hou je toegang tot de materie, dus je kunt altijd op dingen terugkomen, als dat nodig is.
  • Als het goed is, levert het traject je ook tijd op – zeker als ‘grenzen aangeven’ een thema voor je is. Misschien ga je wel meer dansen en zingen – en minder bingewatchen. 😉
  • Ga voor jezelf na: wie is hier aan het woord? Je innerlijke supporter – of die innerlijke stem die je vaker afhoudt van jouw plezier en ‘ME-time’?
  • Zelf heb ik afgelopen jaar twee intensieve online trajecten gevolgd, die samenvielen met de drukste momenten van het jaar: de eerste met een groot project waar ik zowel op het podium als achter de schermen veel voor moest doen – en de tweede viel samen met mijn verhuizing. Beide keren had ik het niet voorzien – en gek genoeg kon ik alles combineren. Al zou ik je niet aanraden om tijdens je verhuizing een traject te starten, heb ik wel gemerkt dat ‘tijd tekort’ voor mij een andere betekenis heeft gekregen. Ik kijk nu meer of het voor me klopt: zeg ik ‘ja, ik wil!’ of ‘ik voel dat dit het moment is’. Als het klopt, is ‘tijd tekort’ sowieso geen issue meer.
Ik heb een stok achter de deur nodig

Oke, dan zit je bij een online stemtraject helemaal goed.

Anders dan wekelijkse of 2-wekelijkse zanglessen, waarbij mensen vaak 1 of 2 dagen van te voren denken ‘shit, morgen weer zangles! snel nog wat oefenen’, krijg je bij het online traject dagelijks een impuls (van mij of van de andere deelneemsters). Op die manier heb je steeds weer even je aandacht bij je stem (en bij jezelf).

Je hoeft er niet uren mee bezig te zijn, maar het gaat vooral om de herhaling (bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten). Op die manier boek je veel meer resultaat – want het zijn spieren die je hier traint!

Ik ben bang dat ik te weinig geld heb

Geld is voor iedereen een belangrijke afweging. Niemand kan in jouw portemonnee kijken, en jij bepaalt uiteraard of je het geld hiervoor (over) hebt. Hieronder wat vragen en gedachtegangen in geval van twijfel. Niet om je over te halen, maar om helder te krijgen of het traject en jij bij elkaar passen.

Vraag jezelf af: ga ik liever een middagje shoppen of een avondje uit – of ga ik liever een maand op persoonlijke ontdekkingsreis om te groeien en te bloeien?

Misschien stelt het traject je zelfs in staat om meer geld te verdienen, doordat je meer zelfvertrouwen genereert en daarmee opslag durft te vragen – of doordat je meer presence hebt en daardoor met meer overtuiging jezelf of je bedrijf presenteert – of makkelijker een opdracht naar je toe kunt trekken (mind the words!).

Een goeie vraag om jezelf te stellen: heb je echt geen geld? Of is het een goed excuus om iets niet te hoeven aangaan?

Wellicht ook handig om te vermelden dat de prijs inclusief 21% BTW is. Dus als je een bedrijf hebt, kun je de BTW als voorbelasting aftrekken.

Zelf ken ik overigens ook de situatie dat je het geld gewoonweg niet hebt. Punt. In dat geval heb ik nog een paar bizarre maar prachtige verhalen voor je + een belangrijke TIP.

Toen ik mijn voorstelling Vleugelvrouw wilde maken, had ik geen geld. Het project móest slagen, want anders kon ik mezelf wel failliet verklaren. Ik kon echter niet om mijn verlangen heen, dit trok zo hard aan me, dus ik zei ‘ja, ik ga het doen!’ En wat schetste mijn verbazing: er kwam een geldschieter op mijn pad die een deel van het project wilde steunen. Zij is nog steeds een financiële supporter indien nodig. Soms moet je ‘ja’ zeggen om dingen in beweging te zetten.

Nog zo’n wonderlijk verhaal: Ton, mijn muziekmaatje, wilde voor zijn studio nieuwe boxen kopen. Maar dan wel van een of ander duur merk, want die waren helemaal top. Je raadt het al: hij had er geen geld voor, dus voor hem waren ze letterlijk onbetaalbaar. Hij wilde switchen naar een goedkoper alternatief, maar ik zei: “Nee, wacht nog even. Je wilt deze boxen, dus stel je ervoor open. Je weet nooit of er nog een mogelijkheid is.” En wat denk je? Een weekend later belandt hij ergens in een of andere oude loods, waar allemaal audiospullen staan die weg moeten. En wat denk je? Onder andere die boxen die hij graag wilde, maar dan voor een veel lagere prijs.

Ik kan je nog meer van dit soort verhalen vertellen, maar waar het op neer komt, is: als je geld nodig hebt, zeg dan niet te snel tegen jezelf dat het niet lukt – of niet kan. Blijf in contact met je wens, zet jezelf open voor onverwachte wendingen van het leven en wacht af wat er gebeurt. Soms vangt die koe namelijk gewoon wel die haas.

Ik heb al zangles; is dit traject dan ook iets voor mij?

Dat is een goeie vraag, die ik lastig vind om te beantwoorden. Hopelijk kun je tot een goeie keuze komen met de onderstaande input:

In het vorige traject zaten coaches die enthousiast waren over wat je met zo’n stemtraject kunt bereiken voor persoonlijke groei en vrijheid. Ook waren er zangcoaches die minder onder de indruk waren en ‘het wel wisten’.

Het hangt er sowieso vanaf waar je naar op zoek bent.

Als je technisch beter wilt leren zingen, dan is dit niet jouw traject. Dan kun je beter op zoek naar een andere online training waarin dit wordt aangeboden. Dit traject gaat echt over vrijheid.

Als jij niet kan wachten om op een podium te springen en je ding te doen, dan juich ik je hierbij enthousiast toe. Go for it! In dat geval kun je beter een ander traject bij me volgen over ‘Hoe maak ik mijn eigen voorstelling’…lol…

Maar heb je zangles en voel je je ondanks dat niet vrij tijdens het zingen, of sterf je duizend doden op het podium – dan is het zeker een overweging waard.

Ter illustratie een eigen ervaring: zelf had ik al ruim 10 jaar zangles en een conservatoriumdiplome op zak toen ik meedeed met een stemtraject om ‘je eigen authentieke stem te laten klinken’. Dat sprak me erg aan. Echter, je had er geen zangervaring voor nodig en de rest van de deelneemsters had dan ook nog nooit gezongen. Ik twijfelde of het wel wat voor me was maar ik waagde de gok, omdat ik werd aangetrokken door de speelse benadering. Tijdens het traject deden we simpele oefeningen en ik had kunnen denken ‘been there, done that, seen it’. Maar al die andere vrouwen konden iets, wat ik heel lastig vond: mijn gewone, pure, ongekunstelde stem laten klinken. Naast een diploma zang had ik namelijk een hele hardnekkige en luide perfectionist in me. Het was dus een perfect en passend traject voor me. En ik heb het traject daarna nóg een keer gedaan.  Het heeft het me op een heel ander en nieuw pad van meer vrijheid gezet – en dat pad bewandel ik nu nog steeds.

Twijfel je nog na dit antwoord? Stuur dan even een e-mail en dan kunnen we samen kijken of het iets voor je is.

En nóg meer reacties!

Een positieve en lieve insteek

– Dorenda Brinkman –
“Mooi hoe jij, Helen, de begeleiding geeft. Altijd met een positieve en lieve insteek. Daar leer ik van.”

Betrokken bij iedereen

– Ingrid Paffen –
“Ik vind jou een top vrouw in hoe je deze cursus hebt gegeven. Zo liefdevol en betrokken bij iedereen. Ik vond de zoom bijeenkomsten heel fijn om mijn persoonlijke vragen te kunnen stellen en hoe je daar de oefeningen liet zien en horen.”

Een online avontuur

– Leonie van Schagen –
“De cursus van Helen is een online avontuur op het gebied van vrij voelen, zingen en bewegen. Door middel van prikkelende vragen, oefeningen en opdrachten krijg je tools in handen om zelf sturing te geven aan het behalen van jouw persoonlijke doel op het gebied van “vrijheid”!”

Een inspirerend voorbeeld

– Helma Brinkman –
“Jij bent een heel fijn en inspirerend voorbeeld Helen, je bent zo authentiek en warm, blij en enthousiast en respectvol. Je reacties en tips hebben mij veel gebracht en ik heb ook een schriftje bijgehouden zodat ik alles na deze weken weer kan teruglezen. Want veel oefeningen kende m’n hoofd al, maar m’n lijf vergeet ze steeds.”

Een aanrader

– Shanna Bartels –
“Helen neemt je in het traject mee op een innerlijke reis doordat je je bewust wordt van je lijf, je adem en hoe je nasr muziek luistert. Je krijgt oefeningen mee en tegelijkertijd ruimte om je eigen tijd in te delen en eigen tempo te volgen. Het is dus zeker niet rigide. Toch is ze ook goed in het je aanmoedigen om zoveel mogelijk mee te doen ten behoeve van je eigen leerproces. De laatste week is echt een feestje: iedereen werd open en kwam los! Er kwam (letterlijk) geen einde aan ? Een aanrader voor diegenen die vrijheid willen gaan voelen in het lijf en in het zingen.”

Je binnenste naar buiten brengen

– Stella Kostelijk –
“Ontwikkeling van de mens, het openen van mijn ziel, het hoorbaar maken, voelen dat ik leef. Dit voel ik allemaal. Het is niet alleen je mond opentrekken. Het is je binnenste naar buiten brengen.”